Att ge sig själv utrymme

Att ge sig själv utrymme

På min resa i hundhälsans tecken, har jag uppmärksammat vikten av meditation och avslappning hos mig själv. Det har blivit extra tydligt när jag gör mina yogapass. En av mina hundar har svårt att slappna av och allt som oftast försöker hon påkalla min uppmärksamhet så fort jag sätter mig ner vid datorn eller liknande. Men när jag yogar sträcker hon ut sig i närheten och slappnar av. Ibland somnar hon. Det har blivit som en påminnelse om att våra hundar behöver att vi är snälla mot oss själva lika mycket som de behöver att vi är snälla mot dem, och att den mest djupgående medicinen ofta ligger i att give yourself some slack under tider av press och stress. För vi skuldbelägger oss själva jämt och ständigt. När min hund visar att hon är otillfredsställd får jag skuldkänslor direkt. “Jag borde…jag ska…om jag hade gjort så här…”, och så mal det på i mitt huvud. I dessa stunder blir min hund ännu mer uppe i varv, och så är den onda cirkeln igång.

I år (i stället för hetsiga nyårslöften)  tycker jag att vi borde ge oss själva lite utrymme att göra misstag, att vara mänskliga, att inte ha alla svaren. Vi håller om våra hundar så hårt (för vi älskar dem såklart) att det sätter stor press inte bara på dem utan också på oss själva. Speciellt på oss själva.

Våra djur har en fantastisk förmåga att läka oss. Dock kan de också ta på sig våra smärtor, speciellt emotionell smärta. Vi människor håller ofta vår smärta inombords, men våra djur vet. Inte bara känslomässigt utan även fysiskt. Hundar kan känna lukten av kortisol och adrenalin. Det är alltså omöjligt att dölja. Rädsla, tvivel och skam är saker som hundägare ofta känner, och det är även de tre som tenderar att stå i vägen för oss när det kommer till välmående.

Så, give yourself a break i år. Och när du känner att rädslan eller skammen kommer smygande - stanna upp och andas. Att andas är en fantastiskt bra kontaktövning du kan göra med din hund. Sätt dig ner. Lägg en hand på din hund (om den vill) och andas långa, djupa andetag. Din hund kommer säkerligen tycka om det. Är du en person som yogar eller mediterar så har kanske du också noterat att din hund oftast lägger sig, slappnar av, somnar eller också stretchar när du gör din praktik. De älskar energin du sänder ut när du är i den sinnesstämningen. När du djupandas är du lugn. Och det signalerar till din hund att det är okey att vara lugn.

Alla hundar vill vårt bästa. Vi fokuserar alltid på vad som är bäst för dem, men ibland måste vi tänka på vad som är bäst för oss. Och det vill våra hundar att vi ska göra. Att anmäla sig till en massa kurser eller tävlingar för att stilla sitt samvete, trots att du egentligen inte har varken tid eller ork att utföra kurserna, är kanske inte det bästa för dig och din hund just nu. Förstår du hur jag tänker?

 

Hundarna vill att vi ska vara friska och leva balanserat. De vill visa oss vårt värde och de vill visa oss kärlek. 

 


 

P.s Fina du, om du lider av ångest eller depression så ta hjälp på det sätt som känns bra för dig. Inget är ditt fel och din hund älskar dig precis som du är.

 

Tillbaka till blogg